Уроки професіоналізму: досвід взаємодії з фахівцем взуттєвої промисловості

Одним із основних показників якості взуття є його зручність, яка значною мірою залежить від правильного проєктування взуттєвої колодки. Основою для проєктування колодки слугує антропометрична інформація про стопу людини – її форму та розміри. Для цього проводяться антропометричні дослідження, достовірність результатів яких залежить від методу отримання інформації.

Навіть за наявності сучасного 3D сканера на підприємствах, що виготовляють взуття за індивідуальним замовленням, при оформленні замовлення модельєр-конструктор знімає ручні мірки традиційним метричним способом.

27 березня проведена лабораторна робота з дисципліни “Основи проєктування виробів”, присвячена вимірюванню антропометричних характеристик нижніх  кінцівки за допомогою метричного методу для студентів групи ІМЛП-22-1 запрошеним фахівцем-практиком – конструктором-технологом Хмельницького державного протезно-ортопедичного підприємства – Надією Леонтіївною Стаднік.

Слід зазначити, що запрошена гостя також є випускницею нашої кафедри.

Надія Леонтіївна поділилася своїм досвідом обміру нижньої кінцівки, поінформувала студентів щодо параметрів стопи, які потрібні при підборі колодки для виготовлення різних видів взуття.

Акцентувала увагу на важливості правильного підбору колодки, що в кінцевому результаті впливає на зручність виготовленого взуття.

Кожен студент в процесі виконання роботи опанував методику отримання антропометричної інформації про свої стопи за допомогою метричного способу, розрахував відповідні середньостатистичні параметри та порівняв отримані результати з параметрами своєї стопи за обміром.

Щиро вдячні Надії Леонтіївні Стаднік за опанування студентами метричного способу отримання антропометричної інформації про стопу, та можливість набути відповідних практичних навичок швидкого та якісного обміру.